Uznawana za jedną z najzdrowszych i rekomendowana przez lekarzy dieta śródziemnomorska, cieszy się dużą popularnością. Bogata w warzywa, niskokaloryczna i prozdrowotna, stosowana jest w wielu miejscach na świecie.
Dieta śródziemnomorska – charakterystyka
Oparta na sposobie żywienia się ludzi zamieszkujących okolice basenu Morza Śródziemnego dieta jest jedną z najzdrowszych. Zapisana na liście UNESCO jako niematerialistyczne dziedzictwo kulturowe jest sposobem odżywiania się ludzi wielu narodowości m.in. Włochów, Chorwatów, Hiszpanów, Portugalczyków, Greków oraz mieszkańców Cypru i Maroko. Na jej obecny kształt wpłynęły uprawy drzew oliwnych i inne charakterystyczne dla tego rejonu płody rolne.
Dieta śródziemnomorska – produkty
W diecie śródziemnomorskiej króluje oliwa z oliwek, warzywa i owoce, rośliny strączkowe i pełnoziarniste zboża. W niewielkich ilościach są tam też produkty nabiałowe takie jak sery naturalne i jogurty, drób oraz ryby. Czerwone mięso to stosunkowo rzadki widok. Dodatkiem do tych produktów jest czerwone wino wypijane w umiarkowanych ilościach do posiłków. Wino oprócz niewątpliwych walorów smakowych dostarcza mieszkańcom antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Rzadkością w tej diecie są produkty z białej mąki, ryż i słodycze.
Walory prozdrowotne diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska wykazuje, szereg korzyści prozdrowotnych m.in. zapobiega chorobom układu naczyniowo- sercowego, chorobom neurodegeneracyjnym, cukrzycy i chorobom cywilizacyjnym. Dieta jest wyjątkowo korzystna dla osób borykających się z chorobami serca, wysokim cholesterolem i nadwagą. Bogata w błonnik i jednonienasycone tłuszcze pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, co sprzyja większej aktywności fizycznej.
Kaloryczność i tłuszcze w diecie
Dieta charakteryzuje się niską zawartością tłuszczy nasyconych. Przeciętna dzienna dawka kalorii dla kobiety wynosi ok. 2000 kalorii, a dla mężczyzny ok. 2500 kalorii. Taka ilość sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki i dobrego stanu zdrowia.
Dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci i poprawia stan zdrowia. Smaczna, zdrowa i mało restrykcyjna jest chętnie stosowana przez osoby promujące zdrowy styl życia.